Onderhoud van je houten eettafel

Een tafel van DroomHout is zo min mogelijk onderhoud

Wanneer je een tafel koopt bij ons zorgen we ervoor dat je zo min mogelijk onderhoud hebt aan je tafel. Niets zo vervelend als elke week je tafel in de boenwas te moeten zetten of vlekken eruit te moeten poetsen. Ook jammer om een tafelzeil of -laken op je tafel te moeten leggen wanneer je gaat eten of knutselen. Zo zie je helemaal niet wat voor mooie tafel je hebt en dat is nu juist het leukste aan je mooie massief houten tafel: die mag en moet gezien worden! We leggen je graag uit hoe je je tafel zo mooi houdt. Hout is een natuurproduct en gedijt het best met de juiste bescherming tegen invloeden van buitenaf. Enne, deze uitleg geldt natuurlijk ook voor onze houten badkamermeubels en keukenfronten

Hoe is mijn tafelblad behandeld?

Tafel Grazioso blank eiken

Alle tafels die bij DroomHout gemaakt zijn krijgen als laatste laag onze sterke matte blanke lak. Welke kleur tafel je ook kiest, warm eiken, wit eiken, blank eiken of een andere kleur. De 2-componentenlak die wij gebruiken is een lak op waterbasis en zorgt ervoor dat je geknoei zo van je tafelblad veegt. Tomatensaus of rode wijn, het trekt niet in het blad, dus met een vochtige doek haal je dit soort moeilijke vlekken ook zo weg. En wat nu zo mooi is: de laklaag is zo mat, je ziet en voelt 'm niet, de nerf blijft zichtbaar en zelfs voelbaar. Het hout oogt dus heel natuurlijk, maar de laklaag biedt wel degelijk bescherming! 

Laat je nieuwe houten tafel even uitharden

Het kan wel een paar weken duren voordat de lak van je tafel volledig is uitgehard. Wees daarom vooral deze eerste periode extra voorzichtig met je tafelblad. Vermijd zware belasting, hitte en overtollig vocht en neem het meubel met een licht vochtige doek af. Als de eerste twee weken zijn verstreken kun je naast de licht vochtige doek ook middelen gebruiken die ontvettend werken, zoals afwasmiddel. 

Wanneer je voelt dat het oppervlak gladder en minder stroef wordt, dan is dat het teken dat de beschermingslaag goed is uitgehard. Lekker gebruiken dan, die tafel.

Hoe maak je je tafel het beste schoon?

Matte blanke lak bescherming DroomHout

Als je hebt geknoeid met bijvoorbeeld koffie, water of wijn kun je je tafelblad het beste direct afnemen met afwasmiddel en water. Dit voorkomt blijvende vlekken in je prachtige houten tafel. Schurende schoonmaakmiddelen of meubelglansmiddelen zijn niet aan te raden. De lak is namelijk krasvast maar niet krasbestendig. Het liefst gebruik je een onderzetter. Er kan maar net een zandkorreltje onder je mok of laptop zitten en als je deze dan wegschuift heb je kans dat er een kras in je blad komt. 

De onderzetter is een must bij hete voorwerpen als pannen en hete mokken altijd onderzetters. De lak is hard, maar kan reageren op hitte of extreme kou.

Hout en water is als water en vuur

Dè basisregel voor een blijvend mooie tafel is: geen langdurig contact met vocht. Er kan altijd water of andere nattigheid op je tafel komen. Belangrijk is dat dit niet te lang blijft liggen. Na je etentje, knutselsessie of koffiedrink momentje is het beter even je tafel af te nemen met een schone licht vochtige doek. Opgedroogde koffievlekken, pastasaus of waterverfspatten veeg je hiermee gemakkelijk weg. Eventueel gebruik je dus wat afwasmiddel.

Tafel Elegante warm eikenhout DroomHout

Je kunt in gelakt hout ook kringen krijgen. Dit effect treedt potentieel op als er condensvorming ontstaat tussen de laklaag en het hout. Zet je een vaas neer met een natte onderkant en laat je deze een week staan, dan zou dat een 'doorslag' in de lak kunnen geven. Beter is dan een onderzetter te gebruiken of gewoon even de onderkant van je vaas of glas goed droogmaken voordat je deze op de tafel plaatst. 

Heb je een houten onderstel? Ook houten poten zijn niet blij als er gedweild wordt en de poten langdurig nat blijven. Droog ze even na, hier blijven ze mooier van.

Hoe blijft mijn tafel mooi recht? 

We gebruiken voor onze tafels goed gedroogd hout. Hoe droger het hout, hoe minder kans het hout heeft te gaan 'werken'. Werken houdt in dat het blad zou kunnen kromtrekken. Ook maken we DroomHout tafels veelal van 40 mm massief hout, hoe dikker het blad, minder kans op werking.

We hebben ervoor gezorgd dat je tafelblad niet krom kan trekken door stalen U-profielen in te frezen aan de onderkant van het blad. Deze zijn overdwars aangebracht, waardoor de houten lamellen niet los van elkaar kunnen gaan werken. De profielen zijn in zijn geheel ingefreesd zodat je ze niet in de weg zitten als je je benen over elkaar doet onder de tafel.

Bovendien helpt de matte blanke laklaag het tafelblad mooi recht te houden. De lak is namelijk ook aan de onder- en zijkant aangebracht. Reden hiervoor is dat hout de neiging heeft te reageren op temperatuurs- en/of vochtschommelingen. Wanneer de boven- en onderkant van je tafel hetzelfde behandeld zijn zullen ze hetzelfde reageren op deze schommelingen. Zorg voor een luchtvochtigheid van 50-60%. Als je je tafel neerzet in een ruimte die net gestuct is, zorg dan voor goede ventilatie. Of, beter nog, laat het stucwerk even een paar weken goed drogen en uitharden zodat de luchtvochtigheid weer op het reguliere niveau is. Langdurig verhoogde luchtvochtigheid kan werking van het hout tot gevolg hebben.

Tips voor je houten tafel op een rij

Samenvattend komt het neer op om de volgende tips volgen:

  • Laat de tafel even uitharden na aankoop
  • Zorg voor een luchtvochtigheid van 50-60%
  • Gebruik onderzetters op je tafel
  • Gebruik een schone licht vochtige doek met eventueel wat afwasmiddel
  • Laat vlekken niet liggen, maar maak direct na knoeien schoon

Een houten tafel gaat jaren mee!

Mocht je nu onverhoopt toch een beschadiging in je tafelblad krijgen, het is nooit helemaal te voorkomen. Het fijne is dat je gekozen hebt voor massief hout! Het blad kan licht opgeschuurd worden en opnieuw gelakt, zodat je niets meer ziet van een eventuele kring of kras. Schuur niet alleen het beschadigde deel van het blad, maar het gehele oppervlak en breng dan de 2-componentenlak opnieuw aan. Vind je het spannend om te doen? Stuur even een mail naar info@droomhout.nl met een foto van je beschadigde plek, we denken graag mee over een oplossing zodat je tafel weer als nieuw is. 

Kortom, bij normaal gebruik is je DroomHout tafel super gemakkelijk in gebruik en gaat deze jaren mee! Welke eettafel kies jij? 

Tafel Forcina rond warm eiken DroomHout