Hoe onderhoud je je houten tuinmeubelen?

Hoe houd je hout zo lang mogelijk mooi?

Een nieuwe houten tuinset of tuinmeubel staat prachtig in je tuin en is nog helemaal fris. Maar hoe houd je je aankoop zo lang mogelijk mooi? Wij - houtliefhebbers- houden van de uitstraling die het hout krijgt als het al een poosje buiten staat. Douglas hout en nieuw steigerhout (vuren) vergrijst mooi en krijgt vanzelf de zilveren look van hout dat je op het strand vindt. Het fijne is, hier hoef je niets voor te doen dan alleen het hout schoonhouden.

Douglas hout

Wanneer je je hout toch wil beschermen tegen de invloeden van het weer, gebruik dan producten die geschikt zijn voor buiten en herhaal je behandeling elk jaar. Waarom? Hout blijft werken door verschillen in temperatuur en door vocht, hierdoor ontstaan scheurtjes en kiertjes waar het hout dan niet meer behandeld is.  

 

Schoonmaken van hout is simpel

Dure speciale schoonmaakmiddelen zijn niet nodig om je houten buitenmeubels schoon te maken. Om groene aanslag en vuil te verwijderen kun je gewoon een schuurspons of borstel met wat water en zeepsop gebruiken. Maak het tuinmeubel nat en schrob je meubel in met het zeepsop tot alle vuil en aanslag eraf is. Sppel na met de tuinslang of gooi een paar emmers water over je meubel en je tuinmeubel is weer prachtig. 

Laat je je loungekussens buiten liggen?

De loungekussens van DroomHout hebben een mooie linnenlook en zijn gemaakt om buiten te liggen. Ze kunnen tegen wat regen en drogen in het zonnetje weer prima op.

Loungekussen DroomHout

Van een flinke regenbui of het 's nachts buiten laten liggen van de kussens wanneer het vochtig is, knappen ze echter niet op. De tip is ze na gebruik in de schuur te leggen of binnen (onder je bed of op zolder), zo blijven ze het mooist. Prettige bijkomstigheid is dat de hoezen afritsbaar zijn en gewassen kunnen worden! 

Tuinmeubelen in de herfst en winter

Is het te koud geworden om buiten te kunnen zitten? Het allerbeste is dan je tuinmeubelen op te bergen in je schuur, garage of overkapping, waar ze droog staan. Wanneer dit niet kan kun je gerust je tuinmeubelen - zonder loungekussens - buiten laten staan.

Afdekken met een zeil? 

Afdekken met zeil kan de vorming van groene aanslag tegengaan, zorg er echter wel voor dat er ruimte zit tussen het zeil en het hout. Dit om het hout te laten ademen en laten drogen zodat er zich geen microklimaten kunnen vormen. Maar afdekken hoeft niet: e tuinmeubelen kunnen echt wel tegen een stootje en staan prima open en bloot in de tuin. Ze vergrijzen mooi en drogen weer op als het nat is geweest.

Ophogen van de meubelen

Onze loungebank Siena staat op een klos, zodat de rest van het hout niet op de vochtige grond staat. De loungebank Montecastelli staat op de naar voren staande latten. Desgewenst kun je de banken en hockers in de winter op een extra latje zetten, zodat de originele latten en klossen ook niet worden aangetast door vocht. 

En als het lente wordt...

Wanneer de zon weer doorbreekt en je weer lekker in de tuin kunt gaan zitten, maak je je tuinmeubel vrij van groene aanslag en vuil. Ook kun je even met je hand over het hout glijden. Voelt het wat ruw, dan zijn de haartjes in het hout in de winter wat omhoog gaan staan. Schuur het hout dan even lichtjes op en je tuinmeubel is weer klaar voor de lente en de zomer. Ook voor het onderhoud van je houten tafel hebben we goede tips.

Loungebank Montecastelli DroomHout