Keukenfronten bestellen, hoe werkt dat?

Checklist voor bestellen van keukenfronten

Eiken keukenfronten DroomHout

Gaaf, eiken keukenfronten van DroomHout! Jouw keuken gaat zo mooi worden! Wat hebben wij nodig van jou om de juiste en mooiste keukenfronten te leveren? We denken graag met je mee zodat je die eiken keukenfronten krijgt waardoor jouw keuken er op zijn allermooist uit gaat zien. 

 

Wat is jouw interieurstijl?

Ten eerste is jouw eigen smaak van belang: hoe wild wil je het eiken hebben? Vind je knoesten mooi en hou je van een stoere uitstraling? Of wil je weinig knoesten zien en een rustige look? Je fronten worden ook behandeld met een lak en/of olie. Hou je van strak en modern (wit eiken), de natuurlijke look van het eiken (blank eiken) of een warme uitstraling (warm eiken)? Samen met jou stellen we vast wat past bij jou en in jouw interieur.

Technische specificaties keukenfronten

Daarnaast moeten de eiken fronten ook technisch kloppen. Om je keukenfronten perfect te kunnen leveren hebben wij behoorlijk wat informatie van je nodig. Hieronder tref je een checklist met alle punten die even jouw en onze aandacht nodig hebben: onder deze checklist kun je uitgebreid lezen wat deze punten inhouden.

1. Vervangen keukendeurtjes of nieuwe keuken?

2. Maken frontenschema

3. Bepaal de nerfrichting van het hout

4. Waar moeten er scharniergaten

5. Het belang van staalprofielen

6. Open of dichte knoesten

7. Kies je kleur eiken: blank, warm of wit eiken of custom?

1. Keukendeuren vervangen?

Wil je de keukendeurtjes vervangen van je huidige keuken? We ontvangen dan graag de huidige keukenfronten zodat we deze exact kunnen namaken en de scharniergaten kunnen overzetten op de nieuwe houten keukendeurtjes. Deze zijn bij IKEA METOD keuken niet nodig, die maten kunnen we dromen ;). Lever bij een METOD of andere nieuwe keuken gewoon de keukentekening aan. We geven aan wanneer we de huidige fronten uiterlijk nodig hebben, zo ben je ze maximaal een week kwijt. Oja, nummer de frontjes en laat deze nummering terugkomen op je frontenschema. Wat een frontenschema is leggen we je hieronder uit.  

2. Lever een frontenschema aan

Eiken fronten massief hout - frontenschema

We werken graag met een schets van de fronten met een duidelijke maatvoering. Zo kunnen we zien welke nerven door horen te lopen in het volgende front. Houd met de maatvoering rekening met marges van de fronten. Bijvoorbeeld: als een front 80 x 60 cm is dan moet je er 3 mm rondom vanaf halen voor de speling zodat je deurtje straks goed open en dicht gaat. 80 x 60 cm wordt dan 79,7 x 59,7 cm. Let op: maak je eigen frontenschema zoals hier boven, mag gewoon een foto van een handgemaakte schets zijn of zelfs een screenshot uit de IKEA keukenplanner, als bovenstaande info er maar in verwerkt staat. Denk ook aan eventuele paslatten boven en/of onder je inbouw apparatuur (magnetron/oven e.d.) of om de ruimte tussen muur en keuken op te vullen.

3. Welke nerfrichting wil je?

Vind je horizontale nerfrichting mooi? Dit geeft een rustige uitstraling. De horizontale nerfrichting wordt vaak gekozen voor keukens met veel lades en benadrukt de breedte van de keuken. 

Verticale keukenfronten DroomHout

De verticale nerfrichting is mooi en geschikt voor keukens met een kastenwand. Let wel dat met ladefronten die minder dan 25 cm hoog zijn alleen een horizontale nerfrichting technisch mogelijk is. Hoe hoger je ladefront hoe groter de kans dat het allemaal mooi stabiel blijft. Wist je trouwens dat wij de nerven van een front door laten lopen in een volgend front en lade? Dit geeft rust en eenheid en zo zie je goed dat jouw keukenfronten van echt massief hout zijn!

4. Waar moeten de scharniergaten?

Scharniergaten ingefreesd keukenfronten warm eiken DroomHout

De keukendeurtjes zijn de fronten die scharniergaten nodig hebben. Deze frezen we graag voor je in. We hebben de exacte plaats hiervoor nodig. Dit kan door de oude fronten met scharneiren hier aan te leveren en daarbij de tekening te mailen. Op de tekening zien we graag de draairichting terug. Draait je keukendeurtje linksom of rechtsom? Heb je een nieuwe keuken? Dan ontvangen we graag de exacte maatvoering en een scharnier om als leidraad te gebruiken.

5. Staalprofielen infrezen, waarom?

Staalprofielen ingefreesd warm eiken keukenfronten DroomHout

We frezen in alle keukenfronten stalen profielen in, mooi weggewerkt in de achterzijde van het front. Dit doen we om kromtrekken van het hout tegen te gaan. Zo heb je voor altijd mooie rechte deuren en lades. We gebruiken hiervoor stalen L-profielen welke geheel in het front worden gefreesd. Zo heb je geen ruimteverlies en bij de vaatwasser en koelkast deur is er geen probleem met de deur die eronder zit. Je kunt ervoor kiezen geen profielen in te frezen of dit zelf te doen. Je hebt dan alleen geen garantie op eventueel kromtrekken van het eiken.

6. Wil je de knoesten gestopt hebben?

Knoesten gestopt keukenfronten warm eiken DroomHout

Knoesten zitten in rustiek en gemiddeld rustiek eiken, CO en BB genaamd. Er bestaat ook AB hout, hierin zit nagenoeg geen knoesten. De knoesten van je eiken fronten kunnen gestopt worden. Zo zijn ze gemakkelijker schoon te houden en kan er geen vuil in de knoest komen. Dit doen we met knoestenvuller in de kleur van eiken, zo zijn ze relatief licht en vallen ze minder op. Open knoesten geven echter een robuustere look. Wat vind jij mooier? 

7. Hoe wil je je keukenfronten behandeld hebben?


Kleuren eiken DroomHout

Een laag lak en/of olie op je keukenfronten beschermt je keukendeurtjes en keukenladen tegen kromtrekken, maar ook tegen vlekken. Je veegt vetvlekken of spetters er zo af met een vochtig doekje. Je kunt kiezen voor blank eiken, zo lijken je keukenfronten onbehandeld, maar zijn ze behandeld en beschermd met een matte blanke lak. Voor een warmere uitstraling en nog meer tekening in je hout kun je kiezen voor warm eiken. Er wordt dan eerst een naturel olie op het keukenfront gebracht om dit vervolgens af te lakken met matte blanke lak. Hou je van wat strakker, dan kun je denken aan wit eiken, whitewash olie met matte blanke lak finishing.

Matchen de kleuren nu bijvoorbeeld net niet bij je houten vloer, dan zou je nog voor een andere kleur overlakbare olie kunnen kiezen uit onze kleurenwaaier. Deze ligt bij ons ter inzage in de design studio. Neem je een stukje van je vloer mee? Dan kun je kijken welke kleur het mooiste matcht. Enne, lakken en/of oliën mag je ook zelf doen, dit scheelt in de kosten.

Tot slot

Alles is vastgelegd, fijn! Lukt je dit niet zelf, mail even naar info@droomhout.nl of plan een afspraak in, dan helpen we je verder. De productie van je keukenfronten kan beginnen! Op naar een hele nieuwe look voor je keuken met deze IKEA keuken hack.  

Horizontale nerfrichting en staalprofielen ingefreesd keukenfronten DroomHout